Mindent amit a muddlerről tudni akartál

2018. 04. 15. 00:00:00
Mindent amit a muddlerről tudni akartál

A muddler egy lényeges báreszköze a bártendereknek, amelyet úgy terveztek, hogy a segítségével összetörje, vagy összekeverje az összetevőket a vendég poharában vagy a shakerben, esetleg keverő pohárban. A muddlert legnépszerűbb koktélok, köztük a caipirinha, a mojito és a klasszikus koktélok készítésére használják.
A muddler vagy hívják törőfának is valójában nem más, mint egy hengeres fa vagy műanyagból, ritkán fémből készült munkaeszköz, amit nagyon könnyű használni. Ez az egyik legjobb módja a friss gyümölcsök és gyógynövények ízének kinyerésére. Miután megtudtad, hogy milyen hasznos a muddler, akkor csodálkozni fogsz, miért nem volt korábban.

Milyen muddlert válasszak?

A muddlerek sokféle anyagból készülnek, és a legtöbbjük nagyjából azonos méretű és alapvető kialakítású. Tipikusan hat és nyolc hüvelyk hosszúságúak és körülbelül egy-két hüvelyk átmérőjűek. Ez a tökéletes méret az átlag keverőpohár, long drinkes pohár vagy koktél shaker aljának eléréséhez. Általában háromféle anyagból készül: fából, műanyagból vagy rozsdamentes acélból.
Fa Muddler: A legnépszerűbb fából készült amelyeket a bárban használtak, mivel az első italok egy részét összekeverték. Két alapvető formában készülnek. Az egyik úgy néz ki, mint egy miniatűr baseball-ütő aminek az alja ellaposodik. A másik meglehetősen egyenes, hasonló kialakítású és egy kézi csengőre emlékeztet.
A fa muddler a bárosok kedvence mert tartósak, könnyen lehet használni és hasznos olyan dolgok összetöréséhez, mint a jégkockák kisebb darabokra való törése.

Az egyik hátránya a fa muddlernek, hogy időnként kezelni kell mert a fa könnyen reped, sérül. Éppen ezért ne mosogassuk a muddlert mosogatógépben csakis kézzel.
Használat után azonnal tisztítsa meg a muddler-t a vízben, különösen akkor, ha bogyókat és más gyümölcsöket használ, amelyek színezhetik a fát. Az idő múlásával valószínűleg előfordulhat, hogy a fából készült muddler elszíneződik de ez akár patinánssá is teheti. Törölje száraz ruhadarabbal a muddlerjét, hogy gyorsabban kiszáradjon.

Műanyag és acél muddler: Az elmúlt években forradalom volt a muddler design jában és sok készült műanyagból, vagy rozsdamentes acélból, vagy a kettő kombinációjából. Ezeknek a muddlereknek a többsége követi a fából készült kialakítását ütőterét, mivel a vékonyabb így vége könnyen megragadható. Az is gyakori, hogy a muddler alján a fogakat talál. Ezeket használják az olyan keményebb héjú citrusok szétnyomásához, mint a lime vagy keményebb héjú citrom.

A műanyag és acél muddlerek fő előnye a higiénia. A fához képest a baktériumok és penészgombák növekedésének vagy a muddler károsodásának lehetősége jóval alacsonyabb.

Az anyagtól függően sok ilyen muddler mosogatógépben mosható. A sötétebb gyümölcsök és fűszernövények nem festik meg a muddlert, így tovább marad higiénikusan tiszta.
Végül melyik Muddlert válasszam?

A kérdésre adott válasz az italok és az Ön személyes preferenciáitól függ. A muddler kiválasztása olyan, mint egy koktél shaker választása: sok lehetőség van és olyat válasszon, amelyik jobban megfelel Önnek.

Sok bártender és koktél rajongó szereti, hogy többfajta muddlerrel dolgozik. A faanyagok a mindennapi feladatokhoz nagyszerűek, például finom fűszernövények és citrusfélék finom érintéséhez, valamint a jégtöréshez. A műanyag muddlerek kiválóan alkalmasak a gyümölcsök levének kinyeréséhez és a kemény összetevők, például a diófélék összetörésére.
Hogyan használjunk egy muddler-t?

A legtöbb esetben nem az a lényeg, hogy durván összetörjük az összetevőket, hanem, hogy finom megnyomkodjuk azokat, így a gyógynövények esetében az illóolajokat felszabadítja. A gyümölcs esetében pedig a cél a lé kivonása.


A Muddler használatát a mixer tanfolyamon is tanítják! A Bols Mixer akadémia a legjobb választás, ha bártenderként szeretnél elhelyezkedni.